Praktijk Turn Around

triggerpoint therapie - dry needling - massagetherapie

triggerpoint therapie

Iedereen heeft wel eens last van pijn in het lichaam die niet direct te herleiden is. Waar komt dat vandaan en wat zijn de mogelijke oorzaken? Vaak is de eerste stap een bezoek aan de huisarts. In veel gevallen gevolgd door een bezoek aan een fysiotherapeut. Gelukkig kunnen er veel klachten via die weg verholpen worden. Maar wat als de pijn niet wegtrekt of na verloop van tijd weer terugkeert. Dan is het zinvol om verder te kijken. Een serieuze optie is om te kijken naar de werking van de spieren.

wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een spierknoop die de werking van de spier beïnvloed en een pijngebied veroorzaakt. Uit onderzoek is gebleken dat niet een enkele maar een aantal verschillende spierknopen verdeelt over meerdere spieren een behoorlijke pijnklacht kunnen veroorzaken. De pijn kan zowel optreden bij rust als bij beweging. Pijn bij een specifieke beweging komt het meest voor. Naast de pijnbeleving is functieverlies in de spieren een direct merkbaar resultaat. Verder is er ontdekt dat er een herkenbare relatie bestaat tussen het pijngebied en de spierknopen die dit veroorzaken. Dit maakt gericht onderzoek mogelijk.


hoe ontstaan triggerpoints?

Mogelijke oorzaken waaruit triggerpoints ontstaan zijn:

  • een verdraaiing of verstuiking
  • een val of stoten
  • een botbreuk
  • een ongeluk
  • ontwrichtingen
  • gewrichtsverstuiking
  • een periode van overbelasting van spieren

een triggerpoint behandeling

Een eerste bezoek begint altijd met een intakegesprek. Na dit vraaggesprek start het onderzoek waarbij er wordt gekeken naar de beweging in relatie tot een pijngebied en/of functieverlies in de betrokken spieren. Tijdens het eerste bezoek wordt er ook een behandelplan opgesteld. Afhankelijk van duur van het onderzoek wordt er gestart met de behandeling.

De behandeling zelf bestaat vooral uit specifieke massagetechnieken met als doel de spierknopen weg te masseren oftewel het deactiveren van triggerpoints. Er wordt bij deze techniek zonder olie op de 'droge' huid gemasseerd. Verder is er tijdens een behandeling veel aandacht voor stretch technieken. Dit bevordert namelijk het herstel van de aangedane spieren. Ook krijgt u aanwijzingen voor zelfbehandeling. Na een aantal behandelingen zal er een duidelijk merkbaar resultaat zijn.

Meer informatie over dry-needling.